måndag 23 februari 2015

Ismetet rullar på!

Isen ligger fortfarande tjock här i Värmland och ismetet blir bara bättre och bättre för varje dag som går. De sista isarna brukar vara bäst brukar man ju säga, hoppas det stämmer även i år. Just nu har all snön töat bort och de som inte har broddar under fötterna snubblar runt som Bambi på hal is. Men för fiskets skull känns det bra, eftersom det släpper ned en hel del ljus nu utan den hel täckande snön. Jag och några polare bestämde oss för att köra två dagars fiske efter gädda denna helg. Första dagen bedrevs på en lite mindre sjö som vi hade hört på ryktes vägar kunde innehålla grov fisk. Vi satte ut spöna agnade med små livliga mörtar och väntade på hugg. Första gäddorna för dagen var otroligt vackra och väldigt ljusa.


De var också ganska så bukiga, vilket alltid är en bonus. Hoppet för en stor fisk blev tydligare på grund utav konditionen och känslan var att vi satt på rätt plats. Efter någon timma med några mindre fiskar, kom ett bestämt hugg på ett utav spöna. Upp kom en väl proportionerad madame på 102 cm och inte mindre än 8,5kg. Ett nytt pb för fångstmannen (Stefan) och turen var redan mödan värd.Några timmar senare var det åter dax för en bättre fisk att hugga. Denna gången på Fredriks spö som satt en bit bort. Fisken hade hunnit ta en hel del lina men efter någon minut kommer en fin gädda upp ur hålet. Den väger in på runt 5-6kg och i samma ögonblick som jag lyfter gäddan ur hålet gör Hampus mothugg på spöet en bit bort. Det tar tvärstopp direkt! Men samtidigt känner jag att gäddan jag håller i handen blir tyngre? Förstår vad som hänt och skriker till Hampus att han ej ska veva mer. Gäddan som precis landats har alltså först tagit ena mörten och sedan simmat vidare och tagit en till. Helt otroligt! Tar med hjälp av tången bort båda herrarnas tackel och gör gäddan fyra krokar fattigare. Några skratt och bilder senare simmar gäddan tillbaks till friheten igen, inte ett ont anande.
Efter det händer inte så mycket mer och grejerna plockas ihop för hemfärd.Dagen efter läggs ett nytt pass, ny dag nya möjligheter! Fisket börjar med några snabba fäll och snygga runda gäddor. Passet fortsätter med några små huggperioder och gäddorna sitter fint i jälgreppet, en efter en. När dagen är slut kan vi räkna in 12 stycken fäll med några fiskar runt 5kg. En rolig dag med varmt väder och trevligt sällskap.
 Isen börjar som sagt att se sin skapare även i Värmland. Fortsätter värmen och blåsten på samma vis dröjer det inte länge innan isen blir svart och farlig.. Men snart är det vår, då tar vi några grisar till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar