torsdag 19 februari 2015

Sagan om grisen! 131cm 15,5kg! + film!


Det hela började som vilket ismete pass som helst. Spöna sattes ut längst med en djupkant och förväntningarna var i vanlig ordning höga som hus. Det kändes otroligt "hett" denna morgon.
Hade varit lågtryck under de senaste dagarna, men kändes ändå som om det skulle kunna vara bra fart i fisket, nu när temperaturen stabiliserat sig en aning.
Fisket bedrevs med både död och levande mört i olika storlekar och former. Vi var tre personer som fiskade denna dag, Jocke, Daniel och jag. Alltså kunde vi täcka av en ganska stor yta med våra spön. 
Vi hade som sagt valt att fiska våra spön vid en djupkant, väldigt tätt inpå stora djup. Fällen skulle troligtvis bli få. Men vi hoppades på bra snittvikt och kanske var gösen även på hugget.
Efter några timmar med rejäla mörtstirr på några utav spöna, experimenterade vi lite. Några nya hål borrades och mörtarna höjdes upp och ner under isen. Från precis under iskanten till nere på mörka botten.
Dagen fortsatte i samma anda, med stirrande mörtar och trilska gäddor.  Tålamodet började sättas på prov, det kändes som passet skulle gå till historien, men noll fäll.
Vi satt och små skojade och försökte hålla humöret uppe.
- Det räcker med ett hugg, snart kommer grisen, sa vi.
Denna frasen brukar dyka upp på de segare passen, som oftast kommer aldrig den där "grisen".
Men just detta passet så hände det äntligen!!
Spöt rakt ut ifrån campet signalerade bestämt för hugg. Alla tre sprang som gaseller mot hålet för att så snabbt som möjligt kunna kroka fisken. Jocke hade bara några minuter tidigare ändrat djupet på just detta spö från omkring 5 meter under isen till precis under iskanten.
Ett rejält mothugg sattes in och tyngden kom på direkten. Vi förstod direkt att det inte var någon liten snipa som hade tagit den stora döda mörten, utan en bättre fisk. 


Gäddan gick tungt och bestämt under isen, med långa jämna rusningar. Precis som stora gäddor brukar göra.  Efter några minuters fajt började vi spekulera  om att det definitivt är en större fisk och kanske även fisk över 10kg. När jag sedan för första gången ser gäddan, fyller den nästan hela hålet med skallen. Jag brister ut i glädje och ropar att det är en sjuuuukt stor fisk! Första landnings försöket går inte som planerat, pulsen är hög och jag får inte in gäl locks greppet.  Gäddan far ner i hålet igen, men nu är vi eniga om att det är en otroligt stor fisk.  Andra försöket går bättre och "grisen" lyfts varsamt upp från hålet. Glädjen är total och vi skriker ut i ren lycka!!


Avkrokningsmatta och annan utrustning är som alltid förberedd. Vägning och mätning samt fotning går snabbt och smidigt. Gäddan mäter hela 131cm och vikten stannar på 15540g. En helt otrolig fisk som vi alla knappt vågat drömma om, tills nu.


Det är ju nästan alla gäddfiskares dröm att fånga en 15+ fisk. Denna gång var det Jockes tur att fånga en drömfisk och det är han väl värd!


Efter fotning utav skönheten får hon åter glida ner i djupet. Gäddan simmar utan problem ner i hålet igen och glädjen skenar iväg ytterligare en gång. Det är en otrolig känsla att få landa en riktigt stor fisk. Men den känslan slås utav att få se fisken glida ner i sitt rätta element igen, utan en endaste skråma. Bye Bye!

Grattis igen Jocke, nu tar vi en till! 

Självklart hade vi även filmkameran med på passet.
Filmen hittar du här under!

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt fångst! Har själv muttrat "ett hugg räcker" många gånger, till slut händer det! Tog den på död eller levande? Mvh Anders

    SvaraRadera
  2. Tjenare Anders! Hoppas också kunna få uppleva att det slår in för egen del. Otroligt kul att få vara med och landa en sådan här fisk iaf :) Den tog på en stor död mört..

    SvaraRadera