tisdag 3 mars 2015

Våren kommer och fiskarna växer!

Äntligen börjar temperaturen stabilisera sig i plusgrader. Dagarna med över 10+ börjar sakta med säkert bli fler. Blommar och småkryp börja krypa fram från vinterdvalan, medans fiskarna äntligen börjar fyllas med rom.
Just nu bor jag ju som sagt i Forshaga. Alltså är mitt närmaste storfisk vatten, Klarälven. Med dess stora lakar, öringar. laxar och gäddor. För tillfället är det de stora gäddorna som hägrar, men temperaturen ligger fortfarande lite lågt med sina 1grad. Alltså får hård nötandet avvakta i någon vecka till. Sedan blir det mycket gäddfiske i älvens alla bakvatten och skrymslen. Både spinnfiske med gummibeten och en hel del slowtrolling med betesfisk kommer att bedrivas flitigt.
I nästan varje stort bakvatten lurar en 100+ fisk och här och där kan du även hitta riktigt stora exemplar, uppåt 130cm. Många stora gäddor har fångats här under åren utav "Akademiare" och fler kommer det även bli!


Ett härligt vårtecken är när de olika fisketidningarna börja trycka sina storfiske rapporter från föregående  år. Detta tycker jag är en riktigt rolig del och en stor kunskapskälla.
I sportfiskarnas senaste utskick kan du bland annat läsa om Muskie fiske, olika sorters mete och just en storfiskerapport på de tre största arterna som anmälts till dom år 2014.
I detta nummer fick jag äran att vara med och stoltsera med tre olika bilder på mig och mina fiskar.


Den första bilden var på min stora ruda från Ursjön. Den placerade sig på en andra plats, tätt bakom ettan som vägde 3011g. Just denna fisk är också i nuläget det svenska rekordet på ruda. Min fisk vägde alltså endast 14g under rekordet. Lite surt måste jag erkänna. Men kan trösta mig med att det ändå är en otroligt stor fisk. 


Nästa bild var på mig och mina sutare från förra våren.  Den vägde in på 50550g och toppade listan ganska långt före tvåan. Den näst största vägde 4620g och tredje 4260g. Alla tre var från det berömda Antorpa. Som verkligen är sutarens mecka! Min sutare är för övrigt den största som fångats i Sverige på väldigt många år. Fortfarande ganska långt ifrån rekordet, men på god väg och närmar sig.
Jag var även med i Nicka Hellenbergs artikel om Mete "den fulländade fiskemetoden". 
Där berättar han om olika metoder och arter på ett mycket inspirerande sett. 
Min karp på 13,72kg som jag tog på ytmete med bröd fick en bild i denna artikel och det är alltid roligt när man uppmärksammas lite extra för en bedrift. 

Utöver listan så hade jag troligtvis den tredje största braxen för 2014. Den vägde 7510g och plockade upp betet i Rögle dammar. Där finns även alla braxar i topp tre från listan. Rögle är och förblir ett stort namn i braxfiskarens värld.

Snart släpper även Fiskejournalen sin sammanställda lista för stora fiskar 2014. Har på ryktes vägar hört att jag även kommer vara med på någon/några bilder där. Så håll utkik!

Skitfiske// Kim 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar